80. Hava gazı: İnsanları delirtmek


         Hava gazı terimi, adını 1944 yapımı, ana karakterin delirdiğine ikna edildiği Gaslight filminden alır: Charles Boyer, evdeki gaz lambalarını kurcalar ve evdeki diğer lambaların hafif loş olmasını sağlar; Ingrid Bergman bu durumu farketdiğinde, Boyer ona hayal gördüğünü söyler. Yüzlerce film, aynı psikolojik teknikleri kullanır: What Lies Beneath isimli filmde? Harrison Ford, Michelle Pfeiffer'ı, aklını kaybetdiğine ikna eder. Amelie filminde Audrey Tautou, kendi marketini yakan, garip ve genç bir kadını canlandırır. 

Kurbanınızın algısını mahvedip onu paranoyak yapmanın 10 yolu var.

         1.    İncitici şeyler söyleyin ve onları ağlatın. Sonra, özür dilemek yerine, depresyon, ruh hali değişkenlikleri ve düşük özsaygı için tedaviler önermeye başlayın.

         2.    Terliğinin bir tekini alıp yerine aynısından, sadece iki numara küçük bir terlik koyun. Aynı şeyi giysileriyle de yapın, böylece kilo problemi olduklarını düşünsünler. Şapkalarını değiştirin, beyinlerinin büyüdüğünü sansınlar.

         3.    Evdeki tüm ampülleri, daha loş olanlarıyla değiştirin; az ışık, depresyonu körükler.
         4.    Küçük kişisel eşyaların yerlerini değiştirin; böylece kurbanınız farketmez, ama bilinçaltında bir şeylerin tuhaf gitdiğini anlar.

         5.    Bir eşylasını alın ve onlar bulmak için bir saat boşa zaman harcadıktan sonra, başka bir yere koyun.
         6.    Her gece, arabalarının benzin deposuna bir miktar benzin ekleyin.

         7.    Onlar tatildeyken, iş e-postalarına, pornografik görüntüler yollayın. Onların yokluğunda, e-postaları başkaları tarafından açılacak ve itibarları zedelenecektir.

         8.    Kurbanınız bir iş arkadaşınızsa, üretkenliklerini bitirin. Örneğin bir fabrikada çalışıyorsanız, makinenin ayarını değiştirin; ofiste önemli bir toplantı ya da sunum öncesi, önemli belgeleri çalın (imla hataları ekleyerek Powerpoint sunumunu mahvedin).

         9.    Mobilyaların yerini değiştirin ve kurbanınıza zaten öyle olduklarını söyleyin.
         10.    Kurbanınızda bir itaat duygusu geliştirin; her zaman önemli talepler yükleyin ve direndiklerinde, bunun onların düşük özsaygılarıyla ilgili olduğuna inanmalarını sağlayın.


         "Yasak Bilgi - Herkesin Bilmemesi Gereken Şeyler" adlı kitabdan götürülmüşdür.